streda 2. apríla 2008

Už nás nič nezastaví_ferry to Ibiza

Trajekt na Ibizu je pohodlnejší ako lietadlo a hlavne sú tu lepšie možnosti pohybu. Trochu ma mrzí, že sa nedá ísť niekde na palubu a do mora čumím len s nosom prilepeným na okno, ale zase až tak mi to nevadí, veď mám leto stráviť prácou na lodi. Pozerám si fotky v Luciinom foťáku. Sagrada Familia je neskutočne nádherná stavba geniálneho architekta. Nedožil sa síce jej dostavania, ale vyzerá to tak, že toho sa nedožijeme ani my. V podstate lešenie ako keby bolo jedným z prvkov architektúry. Zato moje krivé biele nohy pôsobia na fotke nepatrične ako hovno na naškrobenom svetlom obruse, len v opačnom garde. Musím vyzerať naozaj úžasne hlavne medzi tmavými Španielmi. Nerád sa fotím, pretože som maximálne nefotogenický (nahováram si, že v reále to také zlé nie je, aby som neprepadal komplexom), ale aspoň nejakú spomienku chcem mať a tak odolám pokušeniu stlačiť „erase“. Každopádne, Barcelona ma očarila a určite sa tam chcem ešte niekedy vrátiť a užiť si ju viac.

Okrem iného za tých zhruba 24 hodín som diametrálne zmenil názor na Španielov. Asi z dôvodu geografickej polohy som ich automaticky zaraďoval do rovnakej skupiny ako Talianov, aj keď som doteraz v podstate žiadneho poriadne nestretol.

Ľudia vždy zovšeobecňujú, ale moje neskoršie skúsenosti s príslušníkmi rôznych národov ma k tomu zvádzali takisto. Skutočne musí existovať niečo také, ako národná charakteristika. Typické črty sa vynárajú hlavne vtedy, keď sa pohybuje celá skupina z nejakej krajiny pokope a je zasadená do iného prostredia. Na pozorovanie tohto fenoménu som mal neskôr dosť veľa príležitostí...

Lucia sa vrátila na svoje miesto. Skúšala nadviazať spojenie s Kris a Goranom, ktorí už boli dva týždne na ostrove. Lenže na šírom mori, hoci veľmi frekventovanom, pokrytie mobilnou sieťou stojí za prd. Celé toto snaženie vyprovokovala hlavne sms-ka, ktorá nám prišla tesne pred vyplávaním: „Caute..nemozeme vas prist cakat do Ibiza Town..Bradymu aj Lin total jebe..zoberte bus do San Antoni a vystupte na konecnej..prideme pre vas K&G“

Vôbec nám nevadilo, že pre nás neprídu až do prístavu, aj tak by sme museli ísť autobusom. Viac nás zajala tá zmienka o Bradym a Linde. Nebola totiž prvá nesúca sa v podobnom duchu.

„Kokšo, čo sa tam deje?“ zadelila Lú rečnícku otázku, ktorá musela zostať zatiaľ nezodpovedaná. „Prečo nám nepovedia na rovinu, ak je nejaký problém,“ pokračuje v hlasnom uvažovaní.

„Podľa mňa sa nič extra nedeje, asi iba musia makať ako šróby, čo je vlastne len dobre,“ snažím sa ju ukľudniť a seba vlastne takisto. Mám však divný pocit. Kristínu poznám veľmi dobre a som si istý, že na priveľa práce by sa bezdôvodne nesťažovala. Ktovie čo je za tým? Je však zbytočné sa tým zaoberať teraz, keď nevieme nič bližšie. Iba by sme sa haluzili.

Idem radšej zobrať pivo k baru a prepočítavam z eur na koruny ako správny slovenský turista. Nad jedlom ani neuvažujem hoci som hladný ako somálsky pes, pretože je to tu predražené aj na španielske pomery. Okrem toho máme plno proviantu v batožine, lenže tá je zahádzaná ďalšou päťdesiatkou kufrov niekde v útrobách trajektu, čo sme si pred nalodením neuvedomili. Mimo to sa nedá nikde fajčiť, čo by aspoň oklamalo žalúdok stiahnutím ciev a teda menšou chuťou „pracovať“. Aj tak hodlám prestať fajčiť a spolieham sa na neznesiteľné teplo, v ktorom nebudem mať chuť vysušovať sa ešte cigami. Nó, všeličo som si ja myslel.

Po asi piatich hodinách plavby sme už slušne otrávení. Striedavo hráme karty, sledujeme nejakú disneyovku v španielčine na monitore pred nami alebo sa len tak prechádzame po lodi. Z otupenosti nás vytrhol až rozruch, ktorý spôsobili delfíny plávajúci popri nás. Vôbec som netušil, že sa nachádzajú aj v Stredozemnom mori. V podstate je to taká blbinka, ale dokáže to človeku spraviť hrozne príjemne na duši. Ich hravosť a sloboda sú tak nákazlivé, že razom ožila celá posádka trajektu až na zopár ožratých anglánov, ktorí to zrejme považovali skôr za ekvivalent bielych myší videných v alkoholovom delíriu a radšej s vypätím všetkých síl behali skultúrniť toalety. Po ich nájazdoch sa zázračne ostatným cestujúcim stabilizovali biologické pochody a pokiaľ nehrozilo akútne prasknutie močového mechúra radšej toalety nenavštevovali.

Po siedmych hodinách sme konečne uvideli brehy vysneného ostrova. Trvalo však ešte ďalšiu hodinu, kým sme ho celý neoboplávali a nepristáli v hlavnom meste Ibiza Town. Hlavná časť nášho letného dobrodružstva sa začína.


.....


7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

prosim ta, akou trajektovou spolocnostou si sa dostal na Ibizu? chceme v lete ist autom a nevieme ci si treba zajednat listky dopredu alebo staci kupit v pristave. dikes a sorac za otravovanie.kayja

dawax povedal(a)...

Hola, pokial si dobre spominam bola to Transmediterranea, ale ked som to teraz googlil uz sa to tusim premenovalo na Accionu..
naspät sme si vsak nasli ovela lacnejsiu..ak si googlil/a urcite si na nu narazil - Iscomar. Maju sice podstatne mensi komfort a je to plavba na takej starej plechovici, ale aspon sa dalo ist na vzduch. Upozornujem, ze tito nas dopravili do nejakeho tusim nakladneho pristavu a odtial bus do normalneho (aj preto asi podstatne lacnejsie), takze podmienky pre auto si radsej zisti. A pokial to je mozne booknite si to v predstihu, na prichod tesne pred odchodom sa nespolihajte urcite. stastnu cestu:)
este pre istotu link na vsetky trajektove spol. plavajuce na Eivissu (to si uz urcite nasiel/a aj sam/a):
http://gospain.about.com/od/ferries/qt/ferries_ibiza.htm

Anonymný povedal(a)...

dakujem velmi pekne. my sme nasli Baleariu, lenze nemame kreditnu kartu a nevedeli nam inak predat listok. ina osoba to nemohla zaplatit... . tak sme si cez jednu cesku agenturu zajednali listky, len sa nam neozyvaju. vraj sa elektronicke listky posielaju mesiac pred odchodom, takze musime cakat a dufat ze nas neoklamali. za 3osoby a os.auto - 215eur. transmediteranea a slov.cestovky nam nukali za 700 eur:-))).
este raz vdaka a som baba:-))). kayja

lapo microfinance povedal(a)...

V LAPO MICROFINANCE Ponúkame pôžičky fyzickým osobám, spoločnostiam a partnerským organizáciám s úrokovou sadzbou 2% ročne. Potrebujete naliehavú pôžičku na začatie podnikania, dlhové pôžičky? Kúpite si auto alebo dom? Ak áno, nemusíte sa obávať, pretože ponúkame všetky typy úverov za nízku a prijateľnú sadzbu 2%, bez zabezpečenia a bez kontroly kreditu. Minimálna suma, ktorú si môžete požičať, je 5 000,00 USD, maximálne však 10 miliónov USD. (ODPOVEĎ NA MAIL: lapofunding960@gmail.com ,, S pozdravom)

Favor Roland povedal(a)...

Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
S pozdravom,

Amazing loan povedal(a)...

POSKYTNUTIE ÚVEROVEJ SPOLOČNOSTI

  Potrebujete naliehavú finančnú pôžičku?
* Prevod peňazí na svoj bankový účet rýchlo a okamžite.
* Platby začínajú osem mesiacov po prijatí platby.
bankový účet
* Nízka úroková sadzba 2%
* Dlhodobá splátka (1-30 rokov)
* Flexibilné podmienky pôžičky a mesačné platby
* Ako dlho trvá zarobenie peňazí? Po odoslaní žiadosti o pôžičku bude mať pôžička 24 hodín

E-mail: amazingloan55@gmail.com

úprimne
Sir Michael James
Úžasná úverová spoločnosť
CEO
E-mail: amazingloan55@gmail.com

Amazing loan povedal(a)...

POSKYTNUTIE ÚVEROVEJ SPOLOČNOSTI

  Potrebujete naliehavú finančnú pôžičku?
* Prevod peňazí na svoj bankový účet rýchlo a okamžite.
* Platby začínajú osem mesiacov po prijatí platby.
bankový účet
* Nízka úroková sadzba 2%
* Dlhodobá splátka (1-30 rokov)
* Flexibilné podmienky pôžičky a mesačné platby
* Ako dlho trvá zarobenie peňazí? Po odoslaní žiadosti o pôžičku bude mať pôžička 24 hodín

E-mail: amazingloan55@gmail.com

úprimne
Sir Michael James
Úžasná úverová spoločnosť
CEO
E-mail: amazingloan55@gmail.com